VOLTAJ STABILIZER SATINALIMI SÜRECİNDE DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN TEKNİK DETAYLAR

VOLTAJ STABILIZER SATINALIMI SÜRECİNDE DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN TEKNİK DETAYLAR

VOLTAJ STABILIZER SATINALIMI SÜRECİNDE DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN TEKNİK DETAYLAR

Voltaj dengeleyiciler ana trafodan gelen gerilimi (Voltaj) dengeler ve otomatik olarak, 7/24 standart temiz şebeke elektriği verir.
Buna bağlı olarak tüm elektrik, elektronik, soğutucular, ısıtıcılar, motorlu araçlar ile endüstriyel makineler tam performanslı olarak çalışırlar.

Öncelikle ana trafodan gelen voltaj değerleri ölçülmelidir. Voltaj çalışma aralığı tespit edilmelidir.

Voltaj Dengeleyiciler (275/450 VAC) standart değerlerde üretildiği gibi, (200/400 VAC) geniş çalışma bandında da üretilmektedir.
Belirtilen Voltaj çalışma aralığına göre dengeleyiciler voltaj dengelerler.

Lokasyondaki tüm elektrik, elektronik, soğutucular, ısıtıcılar, motorlu araçlar ile endüstriyel makinelerin güç değerleri ile demeraj akımları hesaplanmalıdır. Toplam güç değerleri net olarak tespit edilmelidir. (kVA or kW)

Voltajlarını dengelemek istenilen teçhizatların hassasiyetlerine göre SERVO motor kontrollü veya Statik Elektronik yapıdaki dengeleyicilerin satınalımı düşünülmelidir. Servo dengeleyicilerin voltajı düzeltme hızı 90 Volt/saniye. Statik Elektronik dengeleyicilerin voltajı düzeltme hızı 500 Volt/saniye.

Örneğin, CNC, PLC, Bilgisayar ve yazılım kontrollü makineler, Hastane ve Laboratuvar ekipmanları için Statik dengeleyiciler tercih edilmelidir. Çünkü voltajı düzeltme hızı çok yüksektir. (500 Volt/saniye)

Voltaj Dengeleyicilerin iç ortam veya dış ortamda mı montaj yapılacağının tespit edilmesi gerekmektedir. İç mekan tasarımlarda kullanılan şase tipi ile dış ortam şase üretimleri farklıdır.
Dış ortam şaseler “yağmur, kar, fırtına, toz, duman, sel v.b.” doğal felaketlere göre üretilmektedir.

Voltaj dengeleyiciler aşırı akım ve güç bindirmelerine göre “TAM KORUMALI” olmalıdır. Yani “Aşırı Akım ve Faz Koruma Ünitesi” ile üretilmelidir. Buna KONTAKTÖR adı verilir.
Koruma ünitesi voltajın ani pik yaptığı durumlarda, cihaza fazla yük binmesi durumlarında, yüksek ve alçak voltaj değerlerinde devreye girer ve dengeleyici korur. Aynı zamanda bağlı olan tüm teçhizatların zarar görmesini engeller. Teçhizatların yüksek voltaj ve aşırı yükten dolayı yanmalarını engeller.

Dengeleyicilerde en önemli başka detay TRAFO’lardır.
ALUMINYUM veya BAKIR iletken sargılı olarak üretilmektedir.
Tercih edilecek olan trafoların BAKIR iletken sargılı olmasına dikkat edilmelidir.
BAKIR iletken doğada ikinci kaliteli madendir, ısınma ve soğuma problemi yaşatmaz.
Oksitlenme yapmaz, Voltaja daha kararlı müdahale eder.

Tüm bu teknik detaylara göre ihtiyaç olan Voltaj Dengeleyicinin ;
Gücü ne olmalıdır ? (kVA or kW)
Voltaj çalışma aralığı ne olmalıdır ? (275/450 VAC) – (200/400 VAC)
Şase Tipi ne olmalıdır ?
Tam Korumalı (Kontaktör) yapısında üretilmelidir.
Üretimlerde BAKIR iletken sargılı trafolar tercih edilmelidir.